close
FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!
 
Blog

Mi az a COB LED?

2023.04.03 14:11
ElektroPark

A COB, azaz Chip On Board egy - még a mai napig - újdonságnak számító technológia a LED piacon. Röviden megfogalmazva annyit jelent, hogy a LED chipeket egy közös házban, nagy fém vagy porcelán alaplemezen helyezik el, így homogén világító felületet kapunk.

Mi az a COB LED?

Mi az a COB LED?
A COB, azaz Chip On Board egy - még a mai napig - újdonságnak számító technológia a LED piacon. Röviden megfogalmazva annyit jelent, hogy a LED chipeket egy közös házban, nagy fém vagy porcelán alaplemezen helyezik el, így homogén világító felületet kapunk.

Miért jobb a COB?

A COB a LED-ek egy új generációja, ami egész más gyártási eljárással készül, mint az elődei. A korábbi - power és SMD - LED-del készült fényforrásoknak a hőterhelés nagyon nagy problémát jelentett, ha zárt környezetben használták, illetve a fényhasznosításuk sem volt minden igényt kielégítő.

Az új chipek közvetlenül a tokozás, illetve - ahogy nagyobb méretű moduloknál nevezzük - a ház alaplapján kaptak helyet, így a hőátadásuk sokban javult, ellentétben a korábbi megoldásokkal, ahol a LED hátlapja volt a hűtőfelület. Ezen helyezkedett el több, különböző réteg, amelyek között hiába volt nagyon szoros kapcsolat, mindegyik gátolta a hő könnyű elvezetését. A leggyakoribb hibajelenség ezért az volt, hogy köznyelvien kifejezve a LED "kiégett".

A valóságban is valami egészen hasonló történt, de a pontosabb meghatározás az, hogy a túlzott hőterhelés következtében a belül elhelyezkedő ezüst/arany szál elpattant vagy megégett. Ilyen esetben - mint áramköri elemet - az adott LED-et szakadásként értelmezzük, így nem vezeti tovább az áramot.

Hogy működik a COB LED?

 

COB LED

A működését és felépítését legjobban egy ábrán lehet bemutatni. A gyártótól kölcsönzött rajzon igaz, hogy minden angol és ezt nem módosíthatjuk, de így is minden jól érthető.

Különbséget kell tenni a COB és MCOB (Multi Chips On Board) LED-ek között, mivel az előbbi esetében egy világító egységről beszélünk, míg utóbbinál - a nevéből is jól láthatóan - több van egy felületen elrendezve, általában valamilyen szabályos mintát követve.

Az MCOB LED-eket is teljes nyugalommal hívhatjuk COB-nak, mivel a mindennapos használatban nem szokás különbséget tenni köztük. Ami az érdekessége, hogy az utóbbi első generációja előbb jelent meg a piacon, így a LED reflektorokban ezeket láthattuk már évekkel ezelőtt is.

A Chip On Board technológia előnyei

A korábban említett alacsonyabb hőterhelés a chipekre nézve nagyon kedvező hatással van, mert így az élettartam és a fényhasznosítás jelentősen megnövekedett. Tudni kell a LED chipekről, hogy az üzemi hőmérsékletet elérve romlik a fényhasznosításuk, vagyis az 1W befektetett energiából egyre kevesebb fényt állítanak elő. Ez minden LED termékre igaz, minőségtől függetlenül. A minőség annyit befolyásol, hogy a magasabb kategóriás termékeknél ez kevésbé észlelhető, míg az alacsonyabbaknál akár szemmel látható is lehet.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mikor felkapcsoljuk a világítást, sokkal nagyobb a kezdeti fényerő, mint egy fél órás üzemeltetés után. Természetesen ez a csökkenés az üzemi hőmérséklet elérésével megáll azon az értéken, amit a gyártó a termékekhez feltüntetett. 

Fontos megjegyezni, hogy vannak olcsóbb kategóriás termékek, ahol a gyártó trükközik ezzel, és a 25 °C-os hőmérséklethez tartozó fényáramot adja meg, nem pedig a 120-130 °C-hoz valót, ahogy a komolyabb LED márkák teszik. Ezzel ránézésre előnyt tudnak szerezni, de hosszú távon ez mindig kiderül.

Összességében kijelenthető, hogy a COB LED-ek esetében az előbbi két hátrány, a korai "kiégés" és az alacsony fényhasznosítás már nincs jelen, mivel ezek a példányok 50.000 üzemórát is képesek működni, és a fényhasznosításuk 93lm/W-tól egészen 161lm/W-ig terjed.

Természetesen kísérleti fejlesztésekben a CREE gyár már ennél jóval magasabb értékeket is elért, korábban be is mutatott 300lm/W fényhasznosítású LED-et, de ezek széleskörű felhasználásra jelen pillanatban nem alkalmasok.

Felhasználásuk

Ezeket a termékeket leginkább olyan helyeken használják fel, ahol kis helyen nagy teljesítményt kell elérni. Ez jellemzően LED reflektorok, SMD 5630-as LED szalagok, és LED lámpák esetében igaz.

Ipari és csarnokvilágítások esetében a komoly gyártók már csak ezt a technológiát használják, mivel kiemelten fontos a hosszú élettartam és a magas fényhasznosítás.

Forrás: artled.hu

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.