close
FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!
 
Blog

Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer az okosotthonban? Melyiket válasszuk?

2023.03.30 14:58
ElektroPark

Egy okosotthon kialakítása számos kérdést vet fel már a tervezés során. Rengeteg olyan kérdést kell megválaszolnunk ilyenkor, melyek az adott pillanatban talán egyáltalán nem tűnnek lényegesnek, azonban később belátjuk majd, hogy ott és akkor mit kellett volna másként kitalálnunk.

Alapvető probléma például még ma is, hogy az egymással nem kommunikáló, de önmagukban automatizált részegységekre épülő ingatlanokat már okosotthonnak nevezik, azonban nem kell ilyen mélységekig belemennünk a témába ahhoz, hogy fontos kérdésekkel találkozzunk. Ilyen például az is, hogy leendő okosházunkat vezetékes- vagy vezeték nélküli rendszerre szeretnénk-e felépíteni?

 

Fontos döntés, mely meghatározza a későbbi komfortot

Ez a kérdéskör elsőre talán nem tűnik túl fontosnak, azonban akár egyik, akár másik mellett döntünk, csak a későbbiekben tapasztaljuk meg a két rendszer közti különbségeket, sajátosságokat, előnyöket, illetve esetleges hátrányokat. A komfort szempontjából nyilván nem mindegy, hogy a vezetékes vagy a vezeték nélküli technológiát választjuk, hiszen kevesen gondolnak bele, de egy megfelelően bekábelezett okosotthon a későbbiekben semmiféle extra terhet nem jelent nekünk, az érzékelők mindig megbízhatóan működnek, nem kell bennük elemet cserélni és így tovább.

Merthogy a vezeték nélküli technológia egyik hátulütője lehet sokak számára, hogy nem feltétlenül kényelmes. Ez valakinél lényeges szempont, hiszen egy okosházon belül több tucatnyi érzékelő is működhet, melyek a vezeték nélküli technológia miatt semmilyen áramforráshoz sincsenek hozzákapcsolva, ezáltal cserélhető elemek biztosítják majd a működésüket. Nyilván egyetlen ilyen szenzor sem nevezhető úgymond túlzottan nagy fogyasztónak, normál működés mellett tehát hónapokig, esetenként évekig elegendő használatot tud biztosítani egy tartóselem, azonban ezek folyamatos cseréje sokak számára kellemetlenséget okozhat.

 

Néha az épület dönt

Nyilván rengeteg olyan eset van, amikor nem a megrendelő, hanem tulajdonképpen az épület sajátosságai döntenek arról, hogy milyen megoldásra van szükség. Hiába szeretnénk mi például egy meglévő lakás átalakításakor vezetékes rendszert kialakítani, ha az drasztikus átalakításokkal járna, hiszen a kábelcsatornákat egy okosotthon esetében mindig a fal mögé, esetleg az álmennyezet alá kell rejteni, melyek gyakran olyan jelentős kiadások, és akkora átalakulásokkal járnak, hogy lényegesen egyszerűbb, illetve olcsóbb lesz a vezeték nélküli alternatíva.

Nyilván léteznek ma már hibrid rendszerek, amikor részben ilyen, részben olyan technológia működik, de azt azért fontos kiemelni, hogy a vezeték nélküli megoldások kis túlzással mindenhol jó alternatívát képeznek, viszont nem véletlen, hogy a legtöbbször csak keverve, a vezetékes szisztémák kiegészítéseként alkalmazzák. Nyilván ez függ a kivitelezőtől, az alkalmazott technológiától és a kiválasztott részegységtől is, hiszen hiába szeretnénk mi vezetékes formában működő okosredőnyt, ha az adott kiegészítőből csak olyan típus létezik, ami vezeték nélkül kommunikál. Nyilván ez szélsőséges példa, azonban számolni kell vele.

 

Drasztikus különbség nincs a kettő között

Amit még mindenképpen el kell mondani a vezetékes és vezeték nélküli okosotthonos rendszerek kapcsán, hogy kiemelkedően nagy különbséget azért nem tapasztalhatunk köztük a működés során. Sok esetben nevezik például megbízhatatlannak vagy pontatlannak a vezeték nélküli megoldásokat, de valójában ezek ma már ugyanolyan jól működnek, ugyanolyan hasznos kiegészítői otthonunknak, mint a vezetékes lehetőségek. A fentiekben elhangzott elemcserés kényelmetlenségeket leszámítva a vezeték nélküli alternatíva ma már a megfelelő minőségű alkatrészek alkalmazásával ugyanolyan jól működik, mint a másik.

Hogy miért ragaszkodnak akkor a gyártók mégis a vezetékes kialakításhoz, és miért tekinthető például 2021 egyik legfontosabb okosotthonos trendjének ez a forma? Ennek az oka több tőről fakad. Az egyik, hogy a kivitelezők általában jobban szeretnek vezetékes megoldásokkal dolgozni, de nem elhanyagolható az sem, hogy esztétikusabb, letisztultabb alternatívának tekinthető, illetve sok gyártó meg van győződve a magasabb szintű megbízhatóságáról, még ha ez valójában nem is bizonyított, illetve nem készültek kutatások vagy vizsgálatok ebben a témában.

Amire viszont a legtöbb gyártó és kivitelező meg merne esküdni, hogy a vezetékes szisztémára felépített okosházak üzemeltetése és fenntartása lényegesen egyszerűbb, és ez valóban nem képezheti vita tárgyát a két megoldás összevetésekor.

 

Akkor mégis melyiket válasszuk?

Ha nincs drasztikus különbség, akkor mégis melyik legyen? A kérdés adja magát, a válasz azonban leginkább azon múlik, hogy nekünk melyik a kényelmesebb, illetve a gyártó melyiket ajánlja. A vezetékes rendszerre épülő okosotthonos megoldások kézzelfoghatóbbá teszik a technológiát, a falak mögé rejtett kábelrengeteg például lényegesen esztétikusabb alternatíva, a szenzorok eltüntetésével nem érezzük majd azt a lakásban, hogy folyamatosan figyelnek minket az érzékelők.

Egy vezetékes okosotthonos rendszer megbújik a háttérben, teljességgel észrevétlen marad, és a kérdéses technológia egyik alapjának is tekinthető ez a szemlélet. Nem véletlen, hogy az előrejelzések szerint ezek a megoldások 2021-ben sokkal hangsúlyosabb szerepet kapnak majd a beruházások során, így miután éveken át mindenhol a vezeték nélküli technológia volt porondon, most minden jel azt mutatja, hogy az előttünk álló években ismét a vezetékes alapok adják majd az okosotthonok hátterét.

Emiatt javasolják a kivitelezők is, hogy amennyiben tehetjük, akkor vezetékes szisztémára építsük leendő okosotthonunkat, és amennyiben szükséges, akkor vezeték nélküli megoldásokkal bővítsük vagy egészítsük ki, ezzel egyfajta hibrid megoldást létrehozva.

 

 

Forrás: ofe.hu

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.